ul. Świętojańska 82, tel./fax: 29-742-48-61
Centrum Edukacji Zawodowej i Ustawicznej w Wyszkowie
Kopernik

Kalendarium CEZiU

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Znajdź

Hymn

Współpracujemy

tabliczka uwaga obiekt m 18376

facebook logo

bip logo pomn1 grad

instaling buzka male

instaling logo male

4 listopada 2019 r. klasy 4TL i 2TL uczestniczyły  w spotkaniu  w Bibliotece Pedagogicznej dotyczącym zdrowego stylu życia. Spotkanie prowadziła dietetyk pani A. Ciecióra ze Klubu Zdrowej Formy.

Celem było zwrócenie uwagi na właściwe odżywianie, zdrowy styl życia oraz dietę dostosowaną dla młodzieży w wieku szkolnym. Główną formą zajęć był interesujący wykład połączony z prezentacją multimedialną i dyskusją na temat zasad właściwego odżywiania. Prowadząca omówiła główne błędy w naszej diecie, które prowadzą nie tylko do nadwagi i otyłości, ale również wielu chorób.

Uczestnicy spotkania dowiedzieli się, jak ważną rolę w jadłospisie odgrywa dobrze skomponowane śniadanie. Ten pierwszy posiłek dostarcza niezbędnej energii na początek dnia oraz odpowiednich składników do prawidłowego rozwoju młodego organizmu. Młodzież uzyskała informacje, co powinna ze sobą zabierać do szkoły na drugie śniadanie oraz jakich produktów należy unikać lub je ograniczać, by długo cieszyć się witalnością i dobrym samopoczuciem. Specjalista ds. żywienia w bardzo interesujący i przystępny sposób doradziła, w jaki sposób zamieniać „złe” produkty na lepsze, niskokaloryczne i zdrowe zamienniki. Uczniowie dowiedzieli się też, jak układać pełnowartościowy jadłospis, jak dużą wartość ma woda i ile powinniśmy jej wypijać..

Na zakończenie spotkania każdy uczeń mógł zbadać sobie poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.